Seznamte se: cink a cinkované dřevo

Seznamte se: cink a cinkované dřevo

Dřevěný nábytek z jednolitých kusů dřeva je krásný. Je to prostě klasika, se kterou se často pojí přívlastek nesmrtelná. Má ale své velké „ale“. Dlouhé a průběžné (tedy nenastavované) lamely jsou v místě spojů nestabilní.

Navíc takový nábytek (nejčastěji průběžný buk) je vysoce náročný na materiál, ze kterého je zhotovený. Problém je už v nalezení vhodného dřeva, které musí být bez vad, musí být i vysušené, aby dále vlivem měnící se teploty a vlhkosti nepracovalo – což je třeba u postelí z hlediska stability velký problém.

Existuje takové dřevo. To si však jeho zpracovatelé nechají adekvátně zaplatit. Dřevěný nábytek z něj vyrobený by tak byl cenově prakticky nedostupný. Proto se spíše setkáte s jádrovým dřevem z buku.

Jádrový buk jsou vlastně zpracované menší kousky dřeva, které dohromady tvoří barevně velice zajímavý a atraktivní celek. Ten vytvářejí střídající se barvy a přitažlivá kresba dřeva. Tady opravdu platí, že co kus, to originál. Ta ovšem nemusí „sedět“ každému. A připomínáme i to, že jádrový buk je vlastně zbytkový materiál.

Spojením výhod obou zmíněných postupů a variant je cinkované dřevo. Jde vždy o kvalitní materiál zpracovaný do pravidelných kratších lamel výběrového buku. Ty jsou nastavovány a spojeny klínovým ozubem. Dřevěný nábytek z cinkovaného dřeva je pevný ve spojích, je stabilní, nesesychá, je odolný proti poškození. Navíc má atraktivní a zajímavou kresbu tvořenou jednotlivými lamelami.

ikona kategorie Hp nábytek

Hp nábytek
ikona kategorie Dětské postele

Dětské postele
ikona kategorie Manželské postele

Manželské postele
ikona kategorie Jednolůžkové postele

Jednolůžkové postele