Jak nepoškodit dřevěný nábytek

Jak nepoškodit dřevěný nábytek

Nábytek ze dřeva je velká investice a bude vám sloužit na celý život. Nesmíte ho však poškodit některým uvedeným způsobem. Údržba není nijak složitá, ale vyplatí se. Kvalitní nábytek poskládaný do krásného pokoje zajistí, že se z něj budete nadšeni mnoho let. Cítit se budete dobře tam, kde je vše krásné a bez problémů.

Vlhkost

Stejně jako voda a oheň se nesnáší voda a dřevo. Velkým rizikem je dlouhodobě stojící voda rozlitá na podlaze, která naruší vše dřevěné. Ve většině se jedná o rozlité nápoje a přeteklá voda z květináčů. Pozor si dávejte i na nasáklý ručník položený přes noc na některé části postele. V domácnostech, kde vládne super uklízečka s mokrým mopem, hrozí riziko zničení podlah a zároveň i odření spodních hran nábytku při neustálém namáčení a odírání hran. Za rozumných podmínek se ničeho neobávejte.

Teplo

Kvalitní materiál vydrží hodně, ale nesmí se to přehánět. Největším rizikem jsou všechny velké tepelné zdroje v blízkosti nábytku. Je to velice nebezpečné a navíc během pár dnů můžete dřevo narušit. Při intenzivním a dlouhodobém zahřívání bude dřevo sesychat a praskat. Doporučujeme nábytek umístit asi 1 m od zdroje tepla.

Nevhodné užívání

Je to dost obecné pojmenování, ale zaleží na každém z vás co uzná za vhodné. Nejčastěji se jedná o přetěžování. Všichni máme rádi pěkné sportovní postavy, ale na skladování činek a různých přístrojů si raději najděte jiné umístnění. Do prostorných zásuvek se vejde hodně a i při používání ložiskových výsuvů, má vše svou nosnost. Zlozvyk věšení bund na dvířka je snad už dávno pryč, ale každý má něco. Podobným způsobem dochází i k poškození povrchu ostrým předmětem. Poškrábaný povrch nevypadá dobře.

Rizik pro tento nábytek není mnoho, ale na některé se musí dávat pozor. Opravit nebo vyměnit je možné většinu poškození, je však nutné počítat s nepříjemnostmi a zbytečnými náklady.

ikona kategorie Dřevěné postele

Dřevěné postele
ikona kategorie Manželské postele

Manželské postele
ikona kategorie Dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek
ikona kategorie Dětské postele

Dětské postele