Dřevěné nebo z masivu?

Dřevěné nebo z masivu?

Přejete si do ložnice nebo dětského pokoje kvalitní nábytek, napíšete do vyhledávání „nábytek ze dřeva“ nebo „nábytek z masivu“. Co se vlastně za těmito slovy skrývá?

Dřevo je přírodní materiál a to se všemi klady a také zápory, jaké přírodní materiál umí přinést. Dřevěný nábytek má svůj výrazný vzhled. Dobře zpracovaný nábytek z kvalitního dřeva vydrží opravdu dlouho. Moření dřeva nabídne u masivního nábytku variabilitu barvy povrchu.

Dřevo je náročné na zpracování

Dřevo je stále "živé" a proto je masiv mimořádně náročné na zpracování. Je potřeba pracovat s kvalitní kulatinou, optimálně sušit a správné skládání lamel do spárovky. Kvalitní spárovka je základem pro vyráběný nábytek a postele. Proti tomu se kvalita konečných výrobků jasně projeví po dokončení všech potřebných operací a následném užívání.

Dřevo musí proschnout

Surové dřevo je tvarově nestálé – má tendenci se změnou vlhkosti kroutit nebo dokonce praskat. Vlhké dřevo se taky hůře opracovává, napojuje a znesnadňuje povrchové úpravy. Nařezané a proložené desky, fošny a hranoly se na několik týdnů uloží do moderních počítačem řízených sušáren, kde se jejich vlhkost pomalu a postupně snižuje pro naší potřebu až na 8 %.

Další možnost stabilizace dřeva je slepení jednotlivých dílů do spárovky. Na dřevěný nábytek se nic jiného nedá použít. Proto používáme spárovky: masivní desky z průběžných (jednotlivé lamely probíhají celou délkou spárovky) nebo napojovaných hranolků vzniklých tzv. cinkováním. Za tvarově nejstálejší a nejpevnější masivní nábytek je považovaný právě ten s cinkovaným dřevem.

Spárovka je jen začátek a co následuje naleznete v dalším článku o obrábění, moření nebo lakováním UV laky.

ikona kategorie Dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek
ikona kategorie Dvoulůžkové postele

Dvoulůžkové postele
ikona kategorie Jednolůžkové postele

Jednolůžkové postele
ikona kategorie noční stolky

Noční stolky